TEKSTILROM (ROM M)





Et par større skap inneholder en rekke kledningstykker for kvinner og menn som vitner om den velstand og den selskapelighet de bedrestilte på stedet viste på 1700-1800 tallet. Fra høyre en blå gallakjole i silkedamask fra 1700-tallet, deretter en hvit empirekjole fra 1824, båret av Chr. Larsens datter, frk. Wahls mor da hun sto brud, samt kyse, sko, vifte og skjørt fra samme tid. Deretter følger en drakt med tilbehør fra ca. 1890.

I monteren til venstre sees hatter fra forskjellige tidsepoker. Bl.a. en kyse eller Kys-mig-om-du-kan hatt fra ca. 1820.

Et par løse blondeben- eller mamelukker. Under endel små bengjenstander (en del av dem trolig laget av Jaschke), et håndarbeidskrin med et utall søm/broderi/hekle- og strikkeprøver. En liten necessaire (et skrin hvor det ble oppbevart bl.a. tannpirker, neglefil, øreskje, notisblokk av ben, saks og kniver).

En samling pompadourer (lommer eller vesker), samt to navneduker henger på veggen. Å sy navneduker var vanlig for piker gjerne allerede fra 6-7 års alderen. Med disse fikk de lære seg både å sy og brodere, samt alfabetet og tålmodighet.

På bordet en samling I midten en monter med silke og brokadetrøyer samt vester fra 1700- og 1800-tallet.

På veggen i hjørnet såkalte linhekler brukt ved tilberedning av lin. Mellom vinduene en knekkparasoll og en dukkeparasoll samt en kløpinne av ben og ibenholt.

I monteren under vinduet div. ben, messing, jern og sølvgjenstander. Bl.a. kan nevnes to snepperter Her ligger også et såkalt bindebrev fra 1794. De ble brukt som fødselsdag- eller navnedagsgave og mottageren ble bundet og matte løse seg ved en gave e.l. Slike brev var særlig i bruk pa 1700-tallet. Dette har teksten: Til frk. Elsebe Catarine Hegge. Naar Bette gir et lidet Bal udi en vaker Hestestald, skal Catarine blive fri fra dette Binderi.

(Ill: Mangletre til stryking)
Mangletre til stryking
(Foto P. Eidem.)

Bunnen av bildet er av kvit silke omrammet av metall i bunnen og glass foran. Over dette er limt og klippet ut papirdekorasjon, påmalt med tusj og bladgull.

Elfenbenskjæring ble etter hvert en lite lønnsom næringsvei. I de senere år drev han i mere håndverksmessige former med dreieverksted både med svenner og lærlinger.

Hans sønn Johannes var ogsa urmaker i Flekkefjord fra 1806.

På veggen plassert en del tekstilredskaper i forbindelse med garn-bereding og veving. Motsatt vegg har en samling mangletrær. De ble brukt til a glatte nyvasket tøy og består av en fjøl med glatt underside og hvor det på oversiden ved den ene enden er festet et håndtak som gjerne er formet som en hest. Tøyet ble rullet omkring en stokk som så ble trillet fram og tilbake under mangletreet. De ble ofte brukt som festegave og var vakkert utskåret.




Og da er turen over. Du kan gå tilbake til etasjeoversikten, til hovedsiden for museet, eller starte turen igjen fra det første rommet.




Gå til hovedsiden... Gå til etasjeoversikten