Solis - Vakker og mystisk

Hanne Aga:
Solis dikt song
Det Norske Samlaget

Forfatteren Hanne Aga (f.1947) er opprinnelig fra Hardanger, men har i en årrekke vært bosatt i Tromsø. Hun debuterte i 1981 med diktsamlingen Skjering med lys, og Solis, med undertittelen dikt - song, er hennes hittil niende bok.

Hanne Aga er en av våre få ekte lyrikere. Det finnes ingen utslitte metaforer i hennes tekster, hvert ord er finplukktet og hentet frem av en rik kilde. Der andre låser språket fast rundt begrepene mening og formål, rendyrker Aga det enkelte språklige uttrykk og åpner dermed opp for språket som fritt, ubundet og uendelig mangfoldig. Leseren får innsyn i et indre landskap, som ved første øyekast kanskje virker kaotisk og uforståelig, men likevel underlig kjent. Aga rører ved det mest grunnleggende i menneskesinnet - språket vårt. Slik skriver en forfatter som vet hva det vi si å gå i dypet av ordenes eget liv:

Eg ville vere
ei opning av vilje

eit kjærleikens belte
ein sko av tid
Eg ville vere en augneblink
ei rørsle i steinen av Gud
Men graset var ikkje mitt

Den er ekte, Hanne Agas lyrikk, ekte og vakker, og en oase i en verden hvor man kanskje ikke lenger tør åpne for språkets mystikk og dermed også den egentlige lesergleden.

Anmeldt av Arne Ivar Hanssen

Folkebladet, 10. juni, 2000


[Gå tilbake til hovedsiden]